Οι «έξυπνες» πόλεις συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην αειφορία και την καινοτομία. Ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με το University of Western Macedonia – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζει τη δημιουργία «smart» εφαρμογών, με στόχο τον μετασχηματισμό του σε «έξυπνο» δήμο.
Αυτή τη φορά, σε συνέχεια της προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία «έξυπνης» ελεγχόμενης στάθμευσης για άτομα με αναπηρία.
Πιο συγκεκριμένα, «έξυπνοι» αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης έχουν τοποθετηθεί σε 8 σημεία στην πόλη της #Κοζάνης. Οι αισθητήρες αναγνωρίζουν εάν κάποιο όχημα σταθμεύει στην εκάστοτε θέση, το χρόνο στάθμευσης, την αναχώρηση του, και αν αυτή η θέση είναι ελεύθερη και διαθέσιμη προς στάθμευση ή κατειλημμένη.
Στην πιλοτική φάση του προγράμματος τα στοιχεία συλλέγονται από το #dimos_kozanis και το Π.Δ.Μ. με σκοπό την συλλογή πληροφοριών για τις θέσεις, και φυσικά την επίλυση προβλημάτων του συστήματος, για την άρτια λειτουργία του στην καθολική του χρήση.
Όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Νέων Τεχνολογιών, Αναστάσιος Ραφαηλίδης, «Η συγκεκριμένη «smart» εφαρμογή θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία να σταθμεύσουν, όταν η χρήση της γίνει καθολική, ενώ σε δεύτερο στάδιο αναμένεται να δώσει λύση και στην εύρεση στάθμευσης από το σύνολο των οδηγών».
Στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, αναμένεται η δημιουργία ειδικής εφαρμογής, όπου ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύνολο των θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης και να γνωρίζει τις ελεύθερες θέσεις που υπάρχουν στην πόλη.
Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο